Uzun yıllar TRT Cumhurbaşkanlığı muhabirliği yapan ve son 7 aydır TRT Washington Muhabirliğini sürdüren değerli kardeşim Ali ARTMAZ ile İsrail'in Kudüs işgaline Amerika'nın bakışını hem hükümet hem sokağın nabzını tutarak değerlendirdik...
Öncelikle sizi tanıyabilir miyiz? Ali Artmaz kimdir?
ABD de İsrail'in Gazze'de sivillere karşı uyguladığı kontrolsüz güç ve işgaline yönelik görüşler ne yönde? Destekler var mı? Özellikle verilen desteklerde samimiyet görüyor musunuz, bu konuda izlenimleriniz nelerdir?
Özellikle Gazze'yi destekleyenler kimler? Bu destekleri göz önünde bulundurursak gelecek için ABD de bir değişimin sinyali olarak okuyabilir miyiz?
Kudüs'teki işgalci İsrail güçlerinin müdahalesi ile ilgili Güvenlik Konseyi toplantısı 10 Mayıs Pazartesi günü sonuçsuz sona erdi. Birleşmiş Milletlerdeki diplomatlara göre, Güvenlik Konseyi toplantısı ortak bir metin üzerinde anlaşma sağlanmadan sona erdiği aktarıldı. Bu bağlamda ABD bu aşamadaki son gelişmeler hakkında genel bir bildiri ve karar yayınlamayı uygun görmedi. Birleşmiş Milletlerin bu sonuçsuz toplantısı hakkında ki izlenimleriniz nelerdir? Göstermelik, şov amaçlı bir toplantıydı diyebilir miyiz?
Biden hükümetinin Doğu Kudüs olayları hakkındaki kaygılarını bildirmesine rağmen Amerika'nın Güvenlik Konseyindeki tutumları ve yumuşak bir bildirinin yayımlanmasını bile önlemesi ve Siyonist Rejim İsrail'in Doğu Kudüs'teki girişimlerini eleştirmemesi Washington'un İsrail'in Filistinlilere karşı cinayet dolu girişimlerine yönelik en ufak eleştiriye bile dayanamadığını gösteriyor. Burada asıl merak ettiğimiz soru, küresel güvenliği ve barışı korumakla uluslararası arenada asıl sorumlu olan Birleşmiş Milletler Teşkilatı Güvenlik Konseyinin Amerika açısından işgal altındaki topraklarda olup bitenlere nasıl bakmasını istemesidir. Acaba Amerika BMT Güvenlik Konseyinin bu hususa aldırış etmemesini mi istiyor? Bu konuda ne düşünüyorsunuz?
ABD, İsrail ve Filistin arasındaki gerilimin tırmanmasının ardından bölgeye temsilci göndereceğini duyurdu. ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, tarafları bölgede son derece üzücü olarak nitelediği şiddeti sona erdirmeye çağırmak için müsteşar yardımcısı düzeyinde bir diplomatı bölgeye gönderme kararı aldıklarını açıklamasının ardından bir adım atıldı mı? Sizce bu açıklama sonuç verecek mi, bu adım atıldı mı?
Biden hükümeti, İsrail'e tam destekte ısrarcı olup bu konuda en fazla kaygısını dile getiriyor. Tam olarak ne yapmaya çalışıyor sizce amacı ne?
Seçimden önce ve seçimden sonra ABD de ne değişti? Halkın seçim sonrası beklentileri neler mevcut hükümet bu beklentileri karşılayabilecek mi, halk gerçekten buna inanıyor mu?
ABD den Türkiye'ye baktığınızda dışardan nasıl bir Türkiye görüyorsunuz?
Toparlayacak olursak son olarak neler söylemek istersiniz?
Commentaires