top of page
Ara
  • Yazarın fotoğrafıAynur Karabulut

TİCARETİN KALBİ AZEZ’DE BİR GÜN!.. -3

TÜRKİYE DANIŞMANLIĞINDA GELİŞEN AZEZ!..

İslam Bilimleri Enstitüsü

İslam Bilimleri Enstitüsünde Prof. Dr. Mahmut Çınar başkanlığında, Dekan Yardımcısı Dr.Halid Kendal, Diyanet Bölge Koordinatörü Abdulkadir Bekiroğlu, Fakülte Sekreteri Emin Çavdar ‘ın katılımıyla bir görüşme gerçekleştirerek bölgenin manevi ve dini eğitimi hakkında bilgi edindik.

Prof. Dr. Mahmut Çınar / Dekan

Burada Diyaneti temsil ediyoruz. Bölgenin kültür kodlarını çözüp bu kodlara göre eğitim modeli oluşturmalıyız. Yezidiler, Caferiler, Nusayriler gibi küçük dini azınlıklar da var. İlahiyat Fakültesi olmamız hasebiyle kültür ve zihin kodlarını deşifre ederek eğitim modelini buna uygun hale getiriyoruz. Gaziantep Üniversitesi Azez İslami İlimler Fakültesi Dekanı olarak aynı zamanda Gaziantep Üniversitesi ilahiyat fakültesi Öğretim Üyesiyim.

4 Ekim 2019 tarihinde Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle Suriye’deki güvenli bölgelerde 3 tane fakülte açılması kararı alındı. Onlardan bir sene önce de Cerablus’ta Meslek Yüksek Okulu açıldı.

Azez İslami İlimler Fakültesi 9 Ekim de eğitime başladı. Öğrencilerimiz 3. Sınıfa geçti. 3 yıldır öğrenci kayıtları alıyoruz. Okulumuz bitene kadar bize ayrılan küçük bölümlerde eğitim verdik. 156 öğrencimiz bulunuyor. 120 öğrenci daha alacağız, 2 sene sonra ilk mezunlarımızı vereceğiz. Bölgede 1 Kız 1 Erkek olmak üzere 2 tane İmam Hatip Lisesi bulunuyor. Bölgede İmam Hatiplerin sayısının artacağını öngörüyoruz. Çünkü okullarımıza talepler yoğun. Suriye de İmam Hatip Kültürü çok eskidir. Şam da İmam Hatip okumaya gelen yaşıt hocalarımızı biliriz. İmam Hatip geleneği Suriye de geçmişten beri var. Rejim döneminde de bu eğitim devam etmiş.

Bölgede ki kültürel ve ahlaki yozlaşmayla ilgili ne düşünüyorsunuz?

Bölgeye gelir gelmez burada yaşayan insanlar hakkında bilgi almak için Kanaat önderleriyle; Din tasavvuru ve dini hayat nedir, ne değildir? Konulu bir Çalıştay düzenledik. Din adına yaşanan travmalarını belirledik. Çalıştayı rapor haline getirip bastırdık. Bölgenin din fikri olarak bir haritasını çıkardık. Din deyince akla ne geliyor? İslam dinine hangi anlamı yüklüyorlar? Gibi sorulara cevaplar aradık.

İslam dini sadece felsefi fikri bir düşünceden öte günlük hayatın bizzat içine sıklıkla dahil olma iddiasında bulunan bir dindir. O yüzden insanların zihninde ki din nedir? onu tespit edelim dedik. Din tasavvuru ve dini hayat adıyla düzenlediğimiz Çalıştayın bölge hakkında fikir sahibi olmak için katkısı büyük oldu. Bu çalışmayla vardığımız sonuç kutuplaşmaların olduğunu görebiliyoruz.

Özellikle savaş döneminde çıkan sıkıntıların ortadan kaldırılamayacak sıkıntılar olmadığını gördük. Suriye coğrafyası dini tefekkür açısından Arap ülkeleri arasında Türkiye’ye en yakın bölgelerden biridir. Körfez ülkelerinde gördüğümüz radikalizm bu ülkede yok. Körfez ülkelerinde Sufi eğilimlere çok fazla tahammül gösterilemez ama Suriye’de Selefi eğilimde, Sufi eğilimde var.

Türkiye ve Körfez Ülkeleri arasında bulunan Suriye fikri olarak ta coğrafi olarak ta birbirine çok yakın. Türkiye de ki ilahiyatçılardan burada istihdam etmek istiyoruz. Arapça ders takriri yapacak, Arapça ders verebilecek ama Türkiye’de olan hocaları burada istihdam ettiğimizde bölgeye katkısı büyük olacaktır. Mevzuattaki sıkıntıları aşarsak bunu yapmayı çok isteriz. Türkiye’de ki ilahiyat birikimini buraya taşımadığımız sürece çok fazla yol alabileceğimizi düşünmüyorum. Bunu başarabilirsek kültürel bir rasyonalizmde meydana gelecek. Uluslararası bir düşünce, fikir alışverişi de meydana gelecek. Türkiye’de fikri derinlik, burada da nakli ilimler, geçmişi taşıma çok fazla. Ama din dediğimiz zaman ikisine de ihtiyacımız var.

Bunu yapılandırmaya çalışırken karşılaştığınız en büyük sorun neydi?

Tanımamaktan kaynaklı ciddi bir direnç var. Türkiye’de sapkın bir din anlayışı olduğunu düşünüyorlar. Şöyle bir anımı anlatayım ne demek istediğimi anlayacaksınız? Haremi şerifte akşam ve yatsı arası sadece umre zamanı vaaz veriliyor. Bende vaazı dinliyorum. Güzelde vaaz veriliyor. Vaaz bitiminde yürürken genç bir delikanlı gördüm konuşunca vaazdaki ses olduğunu anladım. Biraz sohbet ettim. Türk olduğumu söyledim. Şöyle sordu. Türkiye de Müslüman çok mu? Bu nasıl soru Türkiye’nin hepsi Müslüman dedim.

Türkiye’de Heterodoks yani sapkın bir din anlayışı olduğunu düşünüyorlar. Bu bölgede de o şiddete olmasa bile Türkiye din anlayışına yönelik birtakım tereddütler var. Dolayısıyla bir direnç var. Ama bize yansıtmıyorlar. Bizde bunu kırmaya çalışıyoruz. Mahalle ve medreselere ziyaretler düzenliyoruz. Burada Hutbe okumayan hocalara büyük hoca demiyorlar. Azez merkez büyük camide hutbe okumaya başladım. Afrin de okudum. Onlarla bir araya gelerek bizim de hoca olabileceğimiz, hutbe okuyabileceğimiz imajını oluşturmaya çalıştık.

El-Bab, Afrin’e göre YÖS sınavında Azez de müracaat daha az. Neden burada 7 tane üniversite var. 6 tanesi İlahiyat Fakültesi. Onlar kendilerinin fakültesi olarak oraları görüyorlar. Bizim ne yapacağımızı bilmiyorlar. Acaba ne olacak diye beklemedeler. Aynı dini hassasiyete sahip olduğumuzu onlara anlatmamız gerekiyor. Ve bu dinin özünde ne var gelin beraber onu anlamaya çalışalım demeliyiz. İşte biz bunu yapmaya, sağlamaya çalışıyoruz.

Türkiye buraya gelince Suriye ve Türkiye arasında kardeşlik gelişip pekişti. Emperyalistler Müslümanların arasını açmaya çalışıyorlar. Biz bunu burada çürüttük.

Diyanet Bölge Koordinatörü / Abdulkadir Bekiroğlu

Camilerde dini alanlarda hizmet ediyoruz. Türkiye de ki müftülük anlayışını burada danışmanlıklarla oturtmaya çalışıyoruz. Camilerin açık tutulması, ezanların okunması, bayramların diğer İslam ülkeleriyle aynı anda kutlanması, hafızlık projeleri, Hastane ve cezaevlerinde manevi eğitim gibi Türkiye’de ne yapıyorsak din danışmanlığı adına burada da aynısını oturtmaya çalışıyoruz.

Eskiden buralarda yaz kursu ki o da sadece Kuran eğitimi ile sınırlı, içerisinde Din Eğitimi olmayan kurslar dışında hiçbir çalışma yokmuş. Sadece bu bölgede 1600 tane Kuran Kurs öğretmeni varmış. 70 bin öğrencimiz var. Bu yıl 900 hafızımız çıkacak. Ciddi bir örgün Din Eğitimi var. Bu Enstitünün içinde ise yaygın yüksek din eğitimi sorumluluğu var.

Camide ki çocuklara yönelik eğitimleri üstlendik. Bir değişim olduğunu halktan sıklıkla duyuyoruz. İslami ilimler kütüphanesini bu bölgede kurup kazandırmak gibi bir düşüncemiz var. Halep’ten sonra 3. En büyük kütüphaneyi burada inşa edeceğiz inşallah.

Halkın arasına karışmak, bizdenmiş dedirtmek çok önemli. Bunu söyletebilirsek sisteme uyum sağlamaları kolay oluyor. Halkın arasında sıkı dostluklar oluşturduk. Azez ve Kilis arasına gerilen sınır tabii bir sınır değil. Azezin, Kilis’in çarşısını gezdiyseniz arasında neredeyse fark yok. Birileri gelip sınır gerdi diye yabancı ülke sanıyoruz ama hiçbir farkımız yok. 100 yıla yakın bir süredir ayrı düştük, farklıymışız gibi bir imaj çizilmiş ama farklı değiliz biriz. Sadece kardeşlerimizle ara verdiğimiz yerden devam ediyoruz olaya böyle bakıyoruz.

STE / Suriye Türkiye Elektrik Kurumu

Gerçekleştirilen hizmetlerin itici motor gücü elektriktir. Düşük birim fiyatlı elektrik hizmeti sunulması için Suriye – Türkiye Elektrik Enerji Şirketi ile bir anlaşma imzalandı. Elektrik tedariki 2019 yılında başladı. Ön ödemeli sistem şeklinde gerçekleşiyor. Oysa enerji geçmişte kalitesi daha düşük, verimlilik açısından daha az verimli, fiyatı onlarca kat pahalı olduğu bilinen jeneratörlerden elde edilen elektrikten sağlanıyordu.

Azez Merkez Müdürlüğü üzerinden dağıtım yapılıyor. Abonelik işlemleri; Mahali Meclis kimliği ile yapılan başvurularla alınıyor. Alınan adres bilgisi teyit ediliyor. Adres ve adresteki kişi gerçekse sayaç başvurusu işlemleri başlatılıyor ve ardından sözleşme yapılarak sayaç numarası belirleniyor.

Şehir merkezinde 15.287 bin, Çobanbey 1.140 bin, Soran 5.879 bin, Ahtarin 3.964 bin, Mare 6.741 bin Fırat Kalkanı Bölgesinde toplam 33.011 bin abone sayısına ulaştık. KWO Birim maliyeti 87,5 kuruş ile kesintisiz ve ucuz elektrik sağlanıyor.

ŞORTA MERKEZİ ZİYARETİ

Türkiye Danışmanlığında Azez Emniyet Müdürlüğünü Şorta Eğitimi ve güvenlik konusunda bilgi almak için ziyaret ettiğimizde bizleri bahçede Şorta Mezuniyet töreni bekliyordu. Harika bir töreni izlerken Türk Danışman Polislerimizin, Askerlerimizin samimiyeti ve disipliniyle verdikleri eğitimlerle güvenlikten sorumlu mezun olan yüzlerce Şorta’yı görünce gurur duyduk, duygulandık.

AZEZ ŞORTA

Türk Milli Güvenlik Gücü Danışmanlar ve Suriye Yerel Emniyet Müdürlüğü Şortalar

İnsanların huzuru ve güvenlik duygusunu onarmak için Türk güvenlik güçleri burada ve bizler onlardan aldığımız danışmanlıklarla çok şey öğreniyoruz. Onların tecrübesinden yararlanarak şehri kontrol altına aldık. Bölgeyi koruyoruz.

Düğünlerde dahi artık silahlar patlamıyor. Savaş bölgesinde düğünlerde silah patlamaması gibi bir şey söz konusu değil ama biz bunu son 3 yılda aldığımız danışmanlıklar ve oluşturduğumuz güvenlik ekipleriyle sağladık. Araçlar meclis ve yerel Şorta eliyle kayıt altına alınarak ruhsat oluşturuldu.

Şorta olmak isteyenler gönüllü olarak başvuruyor. Mülakat ve güvenlik soruşturması tamamlandıktan sonra eğitimler başlıyor. Eğitimler burada veriliyor. Kayıt sistemi güvenliği sağlamak açısından önem arz ediyor. Şorta Eğitim alt yapısı oluşturuldu. Şorta alt yapıları oluşturulması için Türk Milli danışmanlardan destek alındı. Mahalli Meclis bünyesi altında kuruldu. Ara ara gerçekleşen canlı bomba saldırılarının dışında bölgede ciddi anlamda güvenlik sağlandı ve kontrol altına alındı.

FIRAT KALKANI BÖLGESİ SAĞLIK HİZMETLERİ

Mehmet GENÇ / İl Sağlık Müdürlüğü Saha Koordinatörü

Bölgede 3 Hastane mevcut olup, Hastanelerin tüm mali ve personel ihtiyacı Türkiye tarafından sağlanmaktadır.

Ayrıca bölgenin yoğun göçe maruz kalmasından dolayı düzenli kampların tamamında STK lar tarafından işletilmekte olan sağlık merkezlerinde 1.basamak sağlık hizmetleri yürütülerek hastalara ilaçlar ücretsiz verilmektedir.

Fırat Kalkanı Bölgesinde bulunan köy ve ilçelerde Türkiye tarafından finanse edilen 12 Sağlık Merkezi bulunmaktadır. Üreme sağlığı dahil teşhis ve tedavilerin tamamı ücretsiz olarak hastalara verilmektedir.

Bölgede Covid-19 pandemi dolasıyla PCR testleri pozitif çıkan vakalara destek tedavileri tamamen ücretsiz şekilde sağlanmakta olup hastane ve yoğun bakım ihtiyacı bulunan hastalarımız için Azez Vatan Hastanesinde gerekli uzman kadro eşiliğinde tedavi hizmeti verilmektedir. Ayrıca saha içeresinde pozitif vakaların izolasyonu ve gerekli bilgilendirme çalışmaları için filyasyon ekibi oluşturularak tüm hastalara gün içerisinde ulaşım sağlanmaktadır.

AZEZ VATAN HASTANESİ

Vatan Hastanesi 24 saat kesintisiz hizmet vermekte olup bölgenin en donanımlı ve kapsamlı hastanesidir.Hastanenin içersinde Diyaliz, Erişkin ve Pediatrik dahil olmak üzere tüm branş birimleri aktif olarak hizmet vermektedir.150 yatak kapasitesine sahip hastaneye yıllık ortalama 200.000 hasta çeşitli branşlarda tedavi olmak üzere başvuruda bulunmaktadır. Hastanede yıllık 1000 kadar doğum, yaklaşık 2000 hasta ameliyat olmaktadır.

Hastanede Anjiyo ünitesi için gerekli fiziki mekân ve ameliyathane şartları hazır ve Anjioğafi, MR cihazı ihtiyacı bulunmaktadır.

MAREA HASTANESİ

24 saat kesintisiz tedavi hizmeti vermektedir.Yıllık ortalama 120.000 hastaya hizmet vermektedir.Hastane içerisinde Diyaliz ,erişkin ve yenidoğan yoğun bakım servisleri mevcuttur. Hastane 75 yatak kapasitesine sahiptir. Yıllık ortalama 850 doğum ve ortalama 1500 ameliyat gerçekleştirilmektedir.

Hastanenin MR ve Tomoğrafi cihazı ihtiyacı bulunmaktadır.

Bölgede en fazla Kardiyoloji ve kanser hastaları Türkiye tarafına sevk edilmektedir.

FIRAT KALKANI BÖLGESİ KİLİS İL AFET VE ACİL DURUM MÜDÜRLÜĞÜ / Hakan KÖSE

AFAD Koordinatörlük olarak 5 bölgeye ayrılmıştır. Bu bölgelerden 3 tanesi Kilis Valiliği İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü sorumluluğundadır. Amacımız Bölgede insani yardım faaliyetlerinin yürütülmesini ve koordinasyonunu, kamplara görev için gelen AFAD yetkililerinin yönlendirilmesini Sivil Toplum Kuruluşları ile Yerel Meclisler ve ihtiyaç sahipleri arasındaki koordineyi sağlamak.

Bölgede yaptığımız başlıca faaliyetler arasında

Barınma merkezleri ve toplama istasyonları,

İaşe, beslenme

İnsani yardımlar

Hasar tespiti ile enkaz kaldırma

Lojistik destekler

Altyapı üstyapı destekleri

BÖLGEDE YER ALAN KAMPLAR

Kilis Bölgesi sorumluluk alanımızda yer alan dağınık ve düzenli kamplarda yaklaşık olarak 197.000 kişi barınmaktadır. Kamplarda yaşayan mültecilerin ihtiyaçları başta AFAD ve KIZILAY olmak üzere Türk Diyanet Vakfı, İHH ve birçok STK tarafından karşılanmaktadır. 19 Düzenli, 43 dağınık olmak üzere toplam 62 kamp bulunuyor.

Bölgede göç hareketi 03.04.2018-12.05.2018 tarihleri arasında yaşanmıştır.

Suriye’de Doğu Guta, Hama ve Humus bölgelerinden rejim güçlerinin başlattığı operasyon sonrası Fırat Kalkanı Bölgesine yoğun bir şekilde göç hareketi yaşanmıştır. 33.755 mülteci Başkanlığımız koordinasyonunda ilk planda Fırat Kalkanı Bölgesi, ardından Afrin ve İdlib Bölgesinde bulunan kamplara yerleştirilmiştir.

01.07.2019-3.09.2019 Tarihleri arasında Azez Bölgesine 237 aile, MAS bölgesine 502 aile, Elbab Bölgesine 426 aile ve Cerablus Bölgesine 40 aile olmak üzere toplam 1.205 aile İdlip’ten göç etmiştir.

BÖLGEDE AFAD KOORDİANSYONUNDA TAMAMLANAN PROJELER

MASKE ÜRETİM ATÖLYESİ: FIRAT KALKANI BÖLGESİNDE COVİD-19 TEDBİRİ İÇİN İHTİYAÇ DUYULAN MASKE TEMİNİNİ SAĞLAMAK AMACIYLA BAŞLANDI. PROJE AFAD-MİLLİ EĞİTİM-TİKA İŞ BİRLİĞİ GERÇEKLEŞTİRİLDİ.

DEĞİRMEN PROJESİ: BÖLGEDE ÜRETİLEN BUĞDAYLARIN UNA DÖNÜŞTÜRÜLMESİ VE DIŞA BAĞIMLILIĞIN AZALMASI AMACIYLA BAŞLANDI. PROJE GLOBAL COMMUNİTİES TARAFINDAN GERÇEKLEŞTİRİLDİ. GÜNLÜK 45.000 KG ÜRETİM KAPASİTESİNE SAHİP.

OKUL PROJESİ: AZEZ BÖLGESİNDE YER ALAN MUKAVİME KAMPINA OKUL YAPILMASI AMAÇLANMIŞTIR. KAMPTA 45 ÖĞRETMEN 1800 ÖĞRENCİ YER ALMAKTADIR.

PROJENİN KAPSAMI: 22 SINIF, 2 İDARE ODASI, 2 MESCİT, 2 WC VE LAVABO OLARAK DÜŞÜNÜLMÜŞTÜR. PROJE TÜRKİYE DİYANET VAKFI TARAFINDAN GERÇEKLEŞTİRİLMİŞTİR.

OKUL PROJESİ: AZEZ BÖLGESİNDE BULUNAN 8 ADET KAMPTA ÇADIR OKULLAR YERİNE PREFABRİK OKULLAR YAPILMASI AMAÇLANMIŞTIR.

PROJENİN KAPSAMI: TOPLAM 130 ADET PREFABRİK SINIF, 8 ADET OKUL YAPILMASINI KAPSAMAKTADIR. PROJE PAKİSTAN BAİTUSSALAM WELFARE TRUST TARAFINDAN GERÇEKLEŞTİRİLMİŞTİR.

BÖLGEDEKİ İHTİYAÇLAR

SOLAR ENERJİ PROJESİ

PROJENİN AMACI: KAMPLARIN AYDINLATILMASI VE ELEKTRİ TEMİNİ

PROJENİN KAPSAMI: BÖLGEDEKİ DÜZENLİ KAMPLAR

PROJENİN YAKLAŞIK MALİYETİ: 3.083.930,00 $

SICAK YUVA PROJESİ

PROJENİN AMACI: BÖLGEDE YER ALAN KAMPLARDA ÇADIRLARIN BİRİKET ÖRME TİPİ EVLERE DÖNÜŞTÜRÜLMESİ

PROJENİN KAPSAMI: KONTEYNER BARINMA MERKEZLERİ HARİÇ TÜM KAMPLAR

KAMP ZİYARETLERİ

Mukavime Kampı ilk kurulan kamplardandır. Ben ilk kurulduğu yıllarda birçok kez ziyaret etmiştim. Her gittiğimde kampın içler acısı durumu karşısında çok büyük yoksunluk yaşıyordum. Çünkü kampta iki büyük aşiret bulunuyordu ve sürekli çatışmalar, kavgalar hatta silahlı olaylar dahi yaşanıyordu. Kampın yaşayan aile ve kişi sayısı çok fazla olduğundan birçok kurum, kuruluş, STK’nın yardım gücünü aşıyordu. Kamp iki aşiret yüzünden bölünemediğinden dolayı neredeyse orada çalışma yapmak imkansızdı.

Birçok kez dağıtımlar ya başlamadan sonlandırılarak bölgeden geri çekilirdi ya da yarı da kesilirdi ki çoğu zaman alt yapı ve çadır arası yollar yapılmadığı gibi güvenlik sorunu yaşandığından kolay kolay kampa kimse giremiyordu.

Bu kampın son durumunu görmek için özellikle gitmek istediğimi belirttim. Gittiğimizde kamp alanını neredeyse tanıyamayacaktım. Değişim karşısında inanın gözlerim doldu, duygulandım ve çok mutlu oldum. Çünkü hiç aklımdan çıkmayan, sürekli sorup son durumunu takip ettiğim ve aklıma düştükçe üzüldüğüm bir kamp alanıydı.

Yapılan yolları, altyapısı, oluşturulan konteynırlar, mescit ile yenilenen kamp alanını gezerken bambaşka bir çadır kamp alanını ziyaret ediyor gibiydim. İşin en güzel tarafı kampın iç taraflarına da artık güvenle ulaşıyor olmamızdı.

Sadece bu kampta ki değişim için bile olsa şahsen kendi adıma Kilis Valiliği ve ekiplerine, bölgede emeği geçen bütün STK’lara çok teşekkür ediyorum.

MUKAVİME KAMPI GENEL DURUM ANALİZİ

Mukavime Kampı Fırat Kalkanı Bölgesinde (FKB) 2015 Yılında İHH Tarafından Kurulmuştur.

Mukavime Kampında 3.965 Aile Vardır. 19.222 Kişilik Bir Nüfusa Sahiptir.

Mukavime Kampında Gıda Yardımları GOAL Derneği Tarafından Yapılmaktadır.

Mukavime Kampında Alt Yapı ve Çöp Toplama İşleri Solidarity Derneği Tarafından Yapılmaktadır.

Mukavime Kampı Ekmek İhtiyaçları AFAD Tarafından Karşılanmaktadır.

Kamp Alanı 528.000 M2'dir.

Briket Ev/Konteyner Yapan Dernekler Sayısı

İHH Derneği Ev 259/42 m²

İHH Derneği Ev 450/42 m²

Diyanet Vakfı Ev 390/50 m²

Katar Cherty Konteyner I 1200/21 m²

Katar Cherty Konteyner II 500/21 m²

Toplam 2.799

DEĞERLENDİRME

Yapılan görüşmeler sonrası Türkiye danışmanlığının Suriye’de ki önemine, Suriye halkının misafirperverliğine, Kilis valiliğimizin büyük bir özveri ile bölgeyi kalkındırmak adına ciddi çalışmalar için bütün varlığıyla bölgede bulunduğuna bir kez daha şahitlik ettik.

2012'den beri muhaliflerin kontrolünde bulunan ilçede savaşın izleri Kilis Valiliği desteğiyle silinirken Azez ticaretin kalbi olarak yükselişine devam ediyor.

Halk ayaklanmasının başından bu yana altyapı ve yol tadilatı yapılamayan ilçe, nüfus yoğunluğunun en fazla olduğu bölgelerden biri olarak biliniyor. İlçe yerel meclisi, Azez halkı ve evlerine geri dönenler için faaliyetlerine Kilis Valiliği desteği ile hız verdi. Altyapı çalışmalarının yanı sıra yollarda da düzenlemelere giden yerel meclis, kentteki bazı yolları asfaltlarken bazı yollara da kilit taşlarını döşeyerek hayatın kolaylaşmasını sağlamış.

Daha önce birçok kez ziyaret ettiğim Azez'de yollar çok kötüydü. Özellikle kış mevsiminde çamur ve suyla dolan yollardan dolayı bölgede yardım çalışmaları yürütülemez hale geliyordu. Kışın yaklaştığı şu günlerde yollara döşenen kilit taşının bölgedeki önemini, önceden kış aylarında bölgede çalışma yapmış kişiler ne anlam ifade ettiğini çok iyi bilirler. Döşenen kilit taşları Azez halkını, bölgede çalışma yapan gönüllüleri, STK ve kuruluşları bu çileden kurtarmış oldu.

Gezdiğimiz bütün kuruluşların ve görüştüğümüz Azez halkının genelde Türkiye’ye özelde ise Kilis Valiliğine minnettar olduklarını gözlemledik. Türkiye’nin bölgede ki etkisi memnuniyet verici olduğu gibi bölgede güven hissi ile beraber huzur verdiğini bizzat hissettik. Bölgede hiç yabancılık çekmeden, kendi ülkemizde ki herhangi bir il de ziyaretler gerçekleştiriyor gibiydik. Huzurlu, güvenli, gelişen, büyüyen, sorunları hızla azalan bir Azez gördüğüm için umutlu ve mutlu olarak bölgeden ayrıldık.

Araştırma dosyası için imkân sağlayan Kilis Valimiz Sayın Recep SOYTÜRK olmak üzere bütün Kilis Valiliği yetkililerine, çalışmalar boyunca eşlik edenYerel Meclis yetkililerine, Türk Güvenlik güçlerine, Yerel Şorta Ekiplerine, Türk ve Yerel Danışmanlara, Tercümanlarımıza, Şoförlerimize,gönüllü arkadaşım Nilüfer Korkmaz’a teşekkür ederim.

RÖPORTAJ / AYNUR KARABULUT

EYLÜL 2021

76 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page