top of page
Ara
  • Yazarın fotoğrafıAynur Karabulut

TARLA KUŞU MUSUNUZ, GUGUK KUŞU MU?

Uyku problemi son zamanlarda ülkemizde ve dünyada hızla artış gösteriyor. Özellikle uykuya dalmada problem yaşayan bir çok insanla gün içerisinde bir çoğumuz karşılaşıyoruzdur. Uykusunu tam alamadığı için yaşam kalitesi olumsuz etkilenen, iş verimi düşen, mutsuz, agresif insanlarla sıklıkla rastlaşıyoruz.

Peki hiç uyku terapistine gitmeyi veya bu konuda destek almayı düşündünüz mü? Düşünmediyseniz bu söyleşiden sonra düşünmenizi öneririm. Uzun yıllardır uyku terapistliği yapan Hemşire, Rahatlama ve Uyku Terapisti sevgili Hacer DERELİCAN ile çok keyifli bir söyleşi gerçekleştridik. İstifade etmeniz temennisiyle buyrunuz efenim!..

Sizi tanıyabilir miyiz?

6 Yaşımdan bu yana Almanya da yaşıyorum. 16 yıldır Hemşire, 7 yıldır Rahatlama ve Uyku Terapistiyim. Hala iki alanda da aktif olarak çalışıyorum. 40 yaşındayım. Duisburg şehrinde yaşıyorum, seanslarımı da kendi ofisimde uyguluyorum.

Neden uyuyoruz?

Uyumamızın dört sebebi var;

·        Tasarruf Teorisi

Uyuduğumuz süreçte Beden ve Ruh aktif çalışmayı bırakır, pasif çalışmaya geçer. Ertesi gün yapılacak olan işlere ruhsal bir hazırlık ve yeni enerji depolanmış olur. Bedensel ve Ruhsal bir dinginleşmeyle insan dengesi sağlanmış olur.

·        Dinlenme Teorisi

İnsan hareket etmediği için gün içinde oluşan yorgunluğu atması sağlanır.

·        Beyin Plastisitesi Teorisi

Uyku anında beyinde muazzam etkileşimler oluyor, bunlardan biride Beyin Plastisitesi yani beyinde gün içindeki yoğunluktan sıyrılarak farklı bir şekilde öğrenme, genişleme ve onarım gerçekleştirir. Geçmişte Beyin Plastisitesi çocuk yaşlarda gerçekleştiği ileriki yaşlarda durduğu düşünülse de şuan ki bilimsel tanıya göre, ilerleyen yaşlarda da bu değişim ve öğrenme aktif şekilde devam etmektedir.

·        Hareketsizlik Teorisi

İnsan hayatında gün; gece ve gündüz olarak iki bölümden oluşur. Gündüz hareketle, çalışma ve aktif bedensel işlevle geçmesi gerekiyorken, hareketsiz kalmamız gereken bölüm için gece verilmiştir. Halbuki insan bunu uyanık halde de ister ama buna ihtiyacı yoktur.

Uyku bir şifahanedir. İnsan ihtiyacı olan şifaya kavuşur. Tamirhanedir, ihtiyacı olan bölge tamir edilir. İmarhanedir, ihtiyacı olan bölge imar edilir. Bunun sessiz sedasız olmasında da düşünen insanlara ibretler vardır.

Uyku Terapistliği fikri nasıl oluştu?

Ben yıllar önce bir Rahatlama ve Uyku Terapisine katılmıştım. Bu deneyim bana Bedensel ve Ruhsal açıdan önemli farkındalıklar kattı. İşte o zaman ben bu Metodları detaylı öğrenip insanlara da öğretmem gerektiğine karar verdim. Şuan hala uyku üzerine daha derin eğitimler alıyorum. Çünkü çağın sorunu olan uykusuzluğu yaşayan insanlara elimden geldiğince yardımcı olmak istiyorum.  

Uyku problemleri çeşitlendiriliyor mu?

Uyku sorunları aslında o kadar kişisel ki, herkeste ki kaynağı farklı olsa da uygulanan bu metodlar beden farkındalığı üzerine büyüteç tutuyor. Beden farkındalığı gelişen insanların ise zamanla uyku sorunları ortadan kalkıyor veya minimuma iniyor.

Uyku sorunları genelde şu şekilde ayrılır; uykuya dalamayanlar ve derin uykuya geçemeyenler.

Öncelikle şunu tesbit etmemiz gerekiyor. Tarla Kuşları ve Guguk kuşları diye iki uyuma çeşidi vardır. Tarla Kuşları erken yatıp erken kalkmayı seven Guguk Kuşları ise geç yatıp geç kalkmayı seven insanlardır. Bu kişinin seçtiği değil, bedenin talep ettiği uyku şeklidir. Tarla Kuşları ve Guguk Kuşları arasında ortalama 2-3 saat vardır. Bunu fark etmek çok önemlidir çünkü insan kendine vakit konusunda baskı yapmayı bırakır. Sonrasında kendine rahat edebileceği bir uyku ortamı oluşturması şart.

Uykuya dalamayan veya uyku sorunu yaşayanlar ne yapmalı ne yapmamalı?

Rahatsız eden faktörleri bertaraf etmek önemlidir. Örneğin;

·        Işık faktörü çok önemlidir. Yatak odası tamamen karanlık olması gerekiyor. Gece lambasıyla uyumak veya odaya ışık girmesi derin uykuya geçişi engelliyor. Akşamları vakit ilerledikçe daha az ışık isteme sebebimiz de budur. Işık etkisi azaldıkça bedende Adenosin adında bir hormon salgılanmaya başlar. Bu hormon uykuya geçişi sağlar. Akşamları uzun süre telefonla meşgul olmak veya televizyon izlemek bu hormonun salgılanmasını engeller, hergün aynı döngüde kalan insanlarda uzun vadede uyku sorunları yaşıyorlar.

·        Ses faktörü; odanız sokağa bakıyorsa , sokaktan gelen ses, televizyon sesi vs. gibi işitsel duyunuzu uyaran sesler uykuyu engelleyebilir. Kulaklık kullanmak veya ses yalıtımını değiştirecek çözümler aranması faydalı olacaktır.

·        Geç saatlerde yemek yemek uykuya geçişi zorlaştırır ve uyku esnasında rahatsız eder. Beden tabiri caizse “stand by“ moduna yani -kendini kapatmaya- aldığı için bu yemeği hazmetmekte zorlanır.

Uyku sorunu yaşayıp size gelen danışanlarla nasıl bir yöntemle çalışıyorsunuz?

Uyku sorunuyla bana gelen danışanlarımla birebir seanslarda öncelikle kısa yaşam öyküleri ile birlikte gün akışlarını öğrenmeyi önemsiyorum. Çünkü gün içinde meşgul olduğumuz şeyler bizi gece de meşgul etmeye devam ediyor. Yani biz birlikte gündüze şekil vermeye çalışırken, gün akışını belirlerken, beraberinde Otojenik Eğitim ve ilerleyici kas gevşetme Metodunu öğretiyorum, beden farkındalığını geliştiren çalışmalar eşliğinde nefes egzersizleri ile  akışı hızlandırıyoruz. Böylelikle ileri dönemdeki  uyku kaliteleri ciddi oranda değişiyor. Bu sistem bir günde bozulmadığı gibi bir seansta da düzelmeyecek ve danışanlarımla seanslarımıza bunun bilinciyle başlıyoruz.

Uyku apnesi nedir?

Uyku Apnesi Doktorların uzmanlık alanına girdiği için bu konuda çalışma yapmıyorum. Doktorlar gerekli bilgilendirme akabinde uyurken takılması gereken maskeyi veriyorlar, maskeyle uyumaya alıştırılıyor lakin eğer böyle bir teşhis konduysa danışanlarıma öğrettiğim nefes tekniklerini devamlı uygulamalarını öneriyorum. Bu vesileyle beyne giden oksijen artıyor ve uyku esnasındaki nefessiz kaldığı sürelerin kısaldığı gözlemlenebiliyor.

Uyku ile ilgili sorun yaşayıp tedavi olmak isteyenler size nasıl ulaşabilir?

Uyku sorunu yaşayan insanlar  004915775393138 Numarasına Whatsapp veya BIP üzerinden mesaj bırakarak asistanımdan Randevu alabilirler. www.hacer-derelican.de sayfasından da bilgi alabilirler.

Instagramda @rahatlamaterapisti sayfamı takip edebilirler.

Sanırım bir de kitabınız var, kitabınızın konusu ve ilgi alanına girip temin etmek isteyenler nasıl temin edebilecekleri konusunda bilgi verir misiniz?

Şuan iki kitabım var. 1. Kitabım tam da anlattığım konuyla alakalı faydalı olacağına inanıyorum.

Rahat olmak ne demek, neden önemli? Uyku nedir ne değildir? Bu kitaplarda Almanya‘da çok yaygın uygulanan Rahatlama Metodlarını, nefes tekniklerini, otojenik eğitim ve ilerleyici kas gevşetme metodunu uygulamalı yazdım. 2. kitabım bir tefekkür yolculuğu. Ben Tefekkür etmeyi çok seviyorum. Bu Tefekkür yolculukları esnasında bana gelen hissiyat ve duaları, niyetleri bu kitaba ekledim.

Derin düşünme becerisi geliştirmek insan olmanın en önemli özelliklerinden çünkü yaradan düşünmemizi istiyor. Sürüye kapılıp gitmemizi isteseydi koyun olarak yaratırdı. Olanı biteni analiz eden insandır, derin düşünerek arkasındaki hikmet boyutunu da anlamaya çalışmalı. Eğer bunu yapmıyorsa sürüden ayrılma olasılığı da yoktur.

Aslında bu kitap, bir taklidi imandan tahkiki imana geçiş serüveni diyebiliriz. Bu kitabın amaçlarından biri de insanların içindeki tahkiki imana geçisi kolaylaştırmak ve bunun ne kadar keyifli olduğunu göstermek. Kitaplarımı bütün online sitelerden ve kitapçılardan alabilirler.  Okuyan herkese şifa olsun inşallah.

Verimli ve keyifli bir söyleşi oldu, vakit ayırdığınız için teşekkür ederim.

Aynur kardeşim bu keyifli söyleşi için ben teşekkür ederim. Umarım istifade eden olur. Soruları kısa kısa cevapladım ama her soru aslında bir söyleşi konusu. Detaylı danışmak isteyen veya bilgi edinmek isteyen yukarıda ifade ettiğim iletişim kanallarından ulaşabilir veya kitaplarımızı temin edebilirler.


Aynur KARABULUT

AKTİVİST / BAĞIMISIZ GAZETECİ

NİSAN 2024

23 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

تعليقات


bottom of page