top of page
Ara
  • Yazarın fotoğrafıAynur Karabulut

TÜRKİYE SAYESİNDE AFRİN DE GÜNEŞ YENİDEN DOĞDU!.. -2


”….Güneş ne kadar batarsa ve gece ne kadar sürerse yeniden doğmalı. Afrin için de Güneş yeniden doğdu. Ve bu Türkiye sayesinde oldu….”

Görüştüğümüz bütün isimler kurulan birimlerde Türkiye danışmanlığının destek ve yapılan çalışmaların olumlu dönüşümlerinden dolayı Türkiye’ye minnet duyuyorlar. Ve ekliyorlar “Aslında şöyle düşünün terör 30 km yakın olmasına rağmen Şurta güvencesiyle teröre çok uzak yaşıyoruz…”

Özellikle Türk Emniyet Müdürlüğümüz, kaldığım gece ev sahipliği yapan çok değerli komiserimizin ve ekibinin şu düşüncelerinden çok etkilenmiştim. “Terör olaylarında düşüş, adli vakalarda artış söz konusu. Biz bu durumu tuhaf belki ama normalleşmenin bir parçası olarak görüyoruz ve değişik duygular yaşıyoruz…” demişlerdi. Açıkçası savaşın ortasında normalleşmenin göstergesini böyle vakalarla ölçebileceğimi ve bu kadar etkileneceğimi hiç düşünmemiştim.

O gece Afrin’de füze saldırısı, şehitlerimizin olması ve sığınakta geçen saatlere rağmen gariptir ki evimde, güvende hissettim. Zerre kadar korku duymadım. İşte o zaman Afrin halkının Türk Güvenlik Güçlerine olan inancının, yollarda önlerine atlamalarının, bu kadar güven duymalarının tekrar tekrar ne anlama geldiğini anladım.

Savaşın ortasında her an tepelerine yağacak bombalardan onları canları pahasına koruyacak gönüllü, yürekli kardeşlerinin varlığı onlara güven duygusu veriyordu. Orada içinde merhamet, iman, inanç barındıran Müslüman kardeşlerine duydukları samimiyet, sevgi, muhabbet, güven ve inançtan başka hiçbir şey değildi. Kendilerinden çok onlara güven, sevgi ve saygı duyduklarına bizzat şahit oldum.

Bu durumu bizzat yaşamasaydım bu kadar içten yazamayabilirdim. Emin olamazdım belki ama bir gece bile bu denli emin olarak yazmama vesile oldu. Samimiyet olan bir yerde bazen yıllar geçirmenize gerek kalmaz, birkaç an ve anı yeterli olur. İşte gördüğüm, hissettiğim, yakaladığım o samimiyeti saatlerce yazabilirim. İyi ki gittim, iyi ki deneyimledim…

Afrin’de bir evim ve ailemden gibi hissettiğim birçok kardeşim, büyüğüm var artık her daim dualarımda özel olarak yer verdiğim.

Yaptığımız ziyaret sonrası ilgili birim müdürlerimizin birimleri ile ilgili aktardıkları notlar;


Ahmet KORKMAZ / Hatay Hassa Kaymakamı

Raco ve Bülbül ilçelerinde İnsani Yardım Koordinasyon Merkezi Başkanı olarak Suriye Afrin’de bulunuyorum. Bülbül’de kayıtlı 27,400, Raco’da 40,700 kayıtlı nüfus bulunuyor. İlçelerde tapu, adres bilgisi ve numarataj işlemleri gerçekleşti. Karayolları ve STK vasıtalarıyla yol iyileştirme çalışmaları yapıldı. Başta Meydanki barajı olmak üzere içme ve kullanma suyu temin edilerek ıslah edildi. Elektriğe geçiş faaliyetleri hala devam ediyor. Emniyet ve Jandarma birimlerimizce yerel kolluk personeline olay yeri inceleme, bomba imha, asayiş, kriminal vb. eğitimler verilip, danışmanlık yapılarak yerel şurta destekleriyle suç oranları düşürüldü ve asayiş sağlandı.

Muhammed Şeyh Raşid / Afrin Yerel Meclis Başkan Yardımcısı

Yaklaşık üç yıllık çalışma ve çabadan sonra dış baskılara ve iç karışıklıklara rağmen bölgenin yaşadığı kurtuluştan sonra Afrin’in eskisi gibi olmadığı artık hiç kimse için sır değil. Her alanda somut bir toparlanmaya tanık olduk. Yerel yönetimlerin Türk hükümeti ile sürekli koordinasyon içinde ve kardeş Türk halkının Suriye halkına verdiği destek sayesinde tüm vatandaşların rahat, huzur ve insana yakışır yaşamın tadını çıkaracağı günlere adım adım yaklaşıyoruz. Kapsamlı bir yaşama ulaşmak, bölgeyi barış ve istikrar yeri yapmak, parlak bir gelecekle dolu, umut ipleri üzerinde hayatın melodilerini yansıtmak tüm insanlığın arzusudur.

Güneş ne kadar batarsa ve gece ne kadar sürerse yeniden doğmalı. Afrin için güneş doğdu. Ve bu Türkiye sayesinde oldu.

Aldığımız danışmanlıklar sonrası kurduğumuz meclis ve meclise bağlı müdürlüklerimizce Afrin halkına birçok hizmet sunduk.

Afrin, Rejim ve PKK yönetiminde altyapı adına hiçbir hizmeti olmayan bir bölgeydi. Bölgede ilk kez alt yapı çalışması yapıldı. Çevre yolları yapılmaya devam ediyor. Hamam kapısının açılması özgürleştirilmiş bölgeleri birbirine bağlamada etkili oldu.

Yer altı hizmeti mevcut. 3,500 metre kanalizasyon döşendi. Su şebekesi çalışmaları devam ediyor. Türkiye destekli elektrik verildi.

20 üyeden oluşan bir meclisimiz var. Başkanımız aynı zamanda geçici hükümette bakanlık görevinde. Ehliyet, nüfus müdürlüğümüz bulunmakta. Tanıtım kartları oluşturduk. Şimdiye kadar nüfusun %65 ini kayıt altına aldık.

Sivil Nüfus birimi üzerinden tahliller yapılıyor. Adli sicil gibi taraması yapılan ve doğruluğu kesinleşen vatandaşlar kayıt altına alınıyor. Savaş koşullarında belgelerini yitiren insanlara tekrar kimlik kazandırırken muhtar şahitliği ile tutanak tutularak emniyet taraması yapılıyor, bu araştırma sonrası başvuran kişi gerçek kişi ise kimliği oluşturuluyor. Bu kayıt altına alınmalar güvenlik açısından da büyük önem arz ediyor. Yönetmenlik oluşturulurken görüş bildirilerek belirlenir. 20 Meclis üyesi ve 850 Memur ile meclis çalışmaları yürütülüyor.

Bütün birimlerle iş birliği içerisindeyiz. Türk Koordinatör Danışmanlar eşliğinde gözle görülür ilerleme sağlandı. Bitmeyen terör olayları çalışmaları geri çekse de çalışmaya tüm hızımızla devam ediyoruz. Tam teşekkülü yerel Şurta birimimiz terör olaylarına müdahale ve asayiş sağlamada görevliler.

Aslında şöyle düşünün terör 30 km yakın olmasına rağmen Milli Türk Güvenlik Güçleri Danışmanlığında yetişen Yerel Şurta güvencesiyle teröre çok uzak yaşıyoruz.

STE / Suriye Türkiye Elektrik Kurumu

Gerçekleştirilen hizmetlerin itici motor gücü elektriktir. 2020 yılı başlarında düşük birim fiyatlı elektrik hizmeti sunulması için Suriye – Türkiye Elektrik Enerji Şirketi ile bir anlaşma imzalandı. Elektrik tedariği Kasım 2020’nin ortalarında başladı. Proje ilk aşamada Afrin ve Cinderesi içermekle birlikte sonraki aşamada Zeytin Dalı bütün bölgelerini kapsayacak ve ön ödemeli sistem şeklinde gerçekleşecektir. Oysa enerji geçmişte kalitesi daha düşük, verimlilik açısından daha az verimli, fiyatı onlarca kat pahalı olduğu bilinen jeneratörlerden elde edilen elektrikten sağlanıyordu.

Afrin Merkez Müdürlüğü üzerinden dağıtım yapılıyor. Abonelik işlemleri; mahali meclis kimliği ile yapılan başvurularla alınıyor. Alınan adres bilgisi teyit ediliyor. Adres ve adresteki kişi gerçekse sayaç başvurusu işlemleri başlatılıyor ve ardından sözleşme yapılarak sayaç numarası belirleniyor.

300 TL sayaç 300 TL abonelik olmak üzere bir kereye mahsus 600 TL ücret alınıyor. Şehir merkezinde 17 bin Zeytin Dalı Bölgesinde toplam 22 bin abone sayısına ulaştık. Aylık 100 TL (KWO 0,68 kuruş) ile kesintisiz ve ucuz elektrik sağlamış oluyoruz.

Civan Simo / Ticaret Odası Başkanı

Afrin bir ziraat bölgesi. En fazla zeytin ticareti yapılıyor. 14 milyon zeytin ağacı, 225 zeytinyağı fabrikası, zeytinyağı sıkımı sonrası pirina ve sabun üretim fabrikaları bulunuyor. Avrupa ve civar ülkelere transit ticaret yapılmaktadır. Tarım Kredi Müdürlüğü bölgeden aldığını başka ülkelere ticaretini sağlamaktadır.

Sağlık Bakanlığı destek ve danışmanlığında açılan ilaç fabrikası 25 türde ilaç üretebiliyor. Kaldırım taşı ve çimento fabrikaları projeleri üzerine çalışmalarımız devam ediyor. Tekstil konusunda üretim yapan 250 civarında tekstil atölyesi mevcut. Bu atölyelere istihdam sağlanıyor. Afrin’de zeytinden sonra tekstil ilk sıralarda yer alıyor.

Zeytin Dalı Sınır Kapısı bu bölge için önemli çünkü bölgedeki Ticaret bu kapıdan kalkınıyor. Sınır kapısı açılmasıyla birlikte Türkiye-Afrin arası ticaret ciddi anlamda hareket kazandı. Yapılan tespit sonrası yatırım yapmak isteyen insanlar arası iş olanağı oluşturmak için çalışıyoruz.

Meclis önerisi ile, farklı ürünlerin tanıtılması amaçlı bir fuar alanı oluşturulması hedefleniyor. Bu konuda çalışmalarımız devam ediyor. Sanayi bölgesi oluşturmaya başladık. Bu bölgede tarım daha yoğun olduğundan tarıma elverişli arazi tespit çalışmaları devam ediyor. Maliye birimi bulunuyor. Vergiler ve STK destekleri ile döngü sağlanıyor. Tarım Kredi kooperatifi İhraç kaydıyla giriş yapılıyor. Afrin, Cinderes, Raco da PTT Bank kuruldu. Bakla, Zeytin, Nohut, Tahin, Susam ticareti yapılan ürünler. Ticaret için Ticaret Sanayi Kooperatifleri oluşturuldu.

Abdul Nasser Hısso / Afrin Sanayi ve Ticaret Odası

Başkanlık talimatlarıyla bölgedeki ticari faaliyetlerin düzenlenmesi amacıyla 2019 yılının 4. Ayda Zeytin Dalı Sanayi ve Ticaret Odası kuruldu.

Bu odanın kurulma nedeni Zeytin Dalı bölgesinde sanayici ve tüccarların çalışmalarını organize etmektir. Zeytin Dalı sınır kapısının açılmasıyla Zeytin Dalı bölgesi ile Türkiye arasındaki ticari trafik zeytin dalı harekâtından öncesine göre çok daha iyi hale geldi.

Önümüzdeki dönemde beklediğimiz bir dizi yatırım bulunmaktadır. Bu yatırımların 2021 yıl başından itibaren başladı.

Bölgede iki otoyol inşa edilmiş olup bunlardan biri Cinderes bölgesinden geçerken diğeri ise ticari hareketi kolaylaştırmak ve trafik tıkanıklığını gidermek için şehrin çevresinde yapılan çevreyoludur. Bu yol kilometreler boyunca uzandıkları bölge için başlıca yaşam hattı olarak görülmektedir.

Hamam gümrük kapısı bölgeyi Türkiye’ye bağlayan önemli bir bağlantı noktasıdır. Zeytin dalı Kapısı olarak bilinen bu kapı bölge ile karşılıklı dini, tarihi, sosyal, kültürel ve ekonomik bağları güçlendirmek için yaptırıldı. Gümrük müşavirleri belirlenip danışmanlık desteği verilmesi ardından gümrük teşkilatının kurulması ve gümrük memurlarının eğitilmesi için destek çalışmaları yapıldı.

Kapı yönetimi 26 Aralık 2019 da faaliyetlerine başladı. Gümrük kapısı idaresinden toplanan gümrük gelirleri, Cinderes ve Afrin bölgelerindeki yerel yönetim birimleri ve bölgede hizmet faaliyetleri yürüten diğer birimlerine aktarılmaktadır.

GHAZİ AJİNA / ZEYTİN DALI ZİRAAT ODASI MÜDÜRÜ

Afrin’in tarım kaynakları, özellikle meyve ağaçları bakımından zengin olduğu göz önüne alındığında bu zenginliklerin korunması, geliştirilmesi ve kalitesinin yükseltilmesi için gerekli hizmetlerin sağlanması gerekir.

Tarımsal faaliyetler Zeytin Dalı Ziraat Odası tarafından sürekli gözetim altında yürütülmektedir. Ziraat Odası, Nisan 2019’da Zeytin dalı bölgesinde kuruldu. Çalışmalar bu odaya bağlı ziraat ofisleri eliyle yürütülmektedir. Kırsal kesimde bulunan çiftçilerimiz kayıt altına alınıp kendilerine ziraat odası üye kartları verilerek istatistik bilgileri çıkarılmıştır.

Bölgede bulunan zirai sulama projesi rehabilite edilerek işler hale getirilmiştir. Bu proje 10 yıldan fazla bir süre atıl durumdaydı. Bu proje Meydanki barajından Cinderes Bölgesine uzanmaktadır. Ayrıca tarım ürünlerinin yerlisini iyileştirmek için çabalarımız tüm hızıyla sürmektedir.

ŞEYH SALAH KRO / AFRİN İFTA, VAKIFLAR VE DİYANET İŞLERİ BAŞKANLIĞI

İnsan öznesinin temel yaşam, psikolojik ve sosyal ihtiyaçları göz önünde bulundurulduğunda; insan ruhunun ahlaki tarafları ihmal edilmeden beslenmesi gerekliydi. Afrinde Vakıflar ve Diyanet İşleri Başkanlığı’nın odak noktası tam olarak budur. Zeytindalı Bölgesindeki tüm dini faaliyetler birimimiz gözetiminde yapılmaktadır. Afrinin kuruluşunun ilk günlerinden itibaren Türkiye Diyanet Vakfı dini hizmetler konusunda faaliyetlere başladı. Çalışmalar yürütülürken bu bölgede bulunan dini inançlar ve bölge yapısının bilincinde olarak yapılanma sağlandı. Camilerin yeniden inşası ve Kuranı Kerim-i ezberlemek için cami ve enstitüler açmak için planlar yapıldı. Bu enstitüleri açtıktan sonra bu enstitü ve camilerden şu ana kadar yaklaşık 12.000 öğrenci mezun oldu.

AFRİN ŞURTA

Türk Milli Güvenlik Güç Danışmanlar ve Suriye Yerel Emniyet Müdürlüğü Şurtalar

İnsanların huzuru ve güvenlik duygusunu onarmak için Türk güvenlik güçleri burada ve bizler onlardan aldığımız danışmanlıklarla çok şey öğreniyoruz. Onların tecrübesinden yararlanarak KGS sistemi ile bütün şehri kontrol altına aldık. Bölgeye kameralar yerleştirildi.

Terör olaylarında düşüş adli vakalarda hafif artış söz konusu. Bizler bu durumu normalleşme sürecinin bir parçası olarak görüyoruz. Araçlar meclis ve yerel Şurta eliyle kayıt altına alındı. Şu ana kadar ortalama %70 oranında araç kayıt altına alınarak ruhsat oluşturuldu.

Şurta olmak isteyenler gönüllü olarak başvuruyor. Mülakat ve güvenlik soruşturması tamamlandıktan sonra eğitimler başlıyor. Eğitimleri burada Şurta okulunda veriliyor.

Bölgede, Türk Milli Güçler desteklerinin danışmanlıkları ile Yunus Timleri kuruldu. Eğitimi Türkiye Yunuslarının Eğitmenlerinden alıyorlar.

Tel Rıfat, Münbiç’in Afrin’e yakın olması tehdidi arttırıyor. Birçok patlama saldırısı bu bölgelerden geliyor. ÖSO, Şurta, Milli Suriye ordusu gibi gruplardan oluştu.

Milli Danışman, personel ve 230 Özel Hareket desteğiyle 55 köyde toplam 453 patlama olayı engellendi. Maalesef 143 patlama olayı oldu.

Parmak izine dayalı kimlik sistemi oluşturuldu. Kayıt sistemi güvenlik sistemi açısından önem arz ediyor. Kayıt sistemine dayalı güvenlik sistemi oluşturulup sağlanıyor.


18 Mart 2018 tarihinde harekât resmen bitti. Ve bölgede o tarihten itibaren çalışmalar başladı. Eğitim alt yapısı oluşturuldu. Şurta alt yapıları oluşturulması için Türk Milli danışmanlardan destek alındı. Mahali meclis bünyesi altında kuruldu. Şu ana kadar 143 patlama ile 151 ölü, 597 yaralanma oldu. Binlerce kişiye kimlikleri verildi.

Kimlik Tanıtım Kartlarında %65, Plaka ve sürücü Belgesi oluşturma konusunda %70 oranında başarı elde ettik. Bu sistem ile binlerce sürücü belgesi ve kimlik tanıtım kartı sahiplerini buldu.

Engellenen 453 patlama olayımız var. Sayısal veri olarak bilgi verince az gibi görünse de aslında her patlama da yüzlerce ölü ve yaralı düşünüldüğünde bizim için büyük anlam ifade ediyor.

Adalet Sistemi

Adliye sistemi Türkiye Savcı Danışmanlığında kuruldu. Suriye kanunları korunarak destek verildi. Mevzuat oluştururken örf, adet, gelenek ve Suriye kanunları korunarak oluşturuldu. Uluslararası ve Suriye kanunları uygulanmaya devam ediyor. Türkiye bize bu konuda danışmanlık veriyor.

Nazlı Hac Hasen / Sosyal Yardımlaşma Müdürü;

Yıllar süren savaş ve çatışmanın sonuçları toplumda ekonomik, sosyal ve ailevi pek çok sıkıntıların oluşmasına neden oldu. Türkiye Afet ve Acil Yardım Teşkilatı (AFAD) ile iş birliği, danışmanlığı ve koordinasyonu sayesinde birçok kişiye maddi, manevi destek sağladık.

Mahalli meclis bünyesinde bulunan insani yardım ofisi ve sosyal hizmet merkezinin çalışmaları; Afrin kentindeki yardıma en fazla ihtiyaç duyan ve savunmasız grupların yaşam ve psikolojik yüklerinin hafifletilmesinde temel ve önemli bir faktördü. Bölgede faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşlarıyla iş birliği ve koordinasyon içinde müdahale planları sağlayarak yüklerin hafifletilmesine katkı sağladık.

Amacımız, Maddi veya manevi her türlü yardımın muhtaç insanlara onurlarını koruyacak ve acılarını azaltacak şekilde güvenli ve emniyetli bir şekilde ulaşmasıydı.

Zeytindalı Bölgesinde; Afrin, Raco, Cinderes olmak üzere 3 şubemiz bulunuyor. Aile ziyaretleri gerçekleştiriyoruz. Yetim, engelli tespitine göre ihtiyaçlar gideriliyor. Çok sayıda eşini savaşta kaybetmiş dul bulunurken Afrin’de yaptığımız inceleme sonucu 6000’e yakın, Cinderes 1500, Racu bölgesinde 200 kayıtlı yetim bulunmaktadır. 2600 kayıt altına alınmış engelli bireyimiz mevcut.

En sık rastladığımız sorunlar;

İrşad (rehberlik Eğitimi) ayrıca üretim ve Meslek Edindirme Atölyeleri çoğaltılarak bu kadınlar desteklenerek meslek edindirilmeli. Bu noktada çalışmalar yürütüyoruz. 20 Aileye haftada bir rehberlik desteği sağlanıyor. Psikolojisi tamamen bozulmuş kişilerin dil, kuaförlük, el emeği gibi kurslar almalarına olanak sağlıyoruz. Bu çalışmaları Milli Eğitim ve Halk Eğitim Müdürlükleri iş birliği ile açılan atölyelerde verdiğimiz eğitimlerle tamamlıyoruz.

Muhammad Al-Hasan / Afrin Eğitim Ofisi Müdürü

Zeytin Dalı Eğitim Müdürlüğü’nün en üst sıralarında stratejik eylem planı olarak yer aldı. Okullardaki eğitim sürecini ve öğrenci etkinliklerini denetler, sınavlar yapar ve usulüne uygun olarak tasdik edilmiş sertifikalar verir.

Zeytin Dalı Eğitim Müdürlüğü bölgedeki bütün okulları denetliyor. 263 ilkokul, ortaokul ve lise 2020 yılı için bu okullardaki öğrenci sayısı 63.000 civarındaydı. Zeytin Dalı bölgesinin Türk ordusu ve Suriye Milli Ordusu tarafından kurtarılmasından bu yana Türk devleti eğitim dosyasını doğrudan destekledi.

Yeni okulların yapımına şahit olmak güzeldi. Türkiye’nin bölgede üniversite açma kararından sonra bölgede üniversitelerin açılması öğrencilere umut aşıladı. Artık eğitim hayatlarını tamamlamaları için bir umutları var.

Muhammed Elhasan / Milli Eğitim Müdürü

260 okulda %70 oranında onarım gerçekleşti. Onarılan bu okullarda İlk, Orta ve Lise düzeyinde eğitim devam ediyor. Afrin, Cinderes, Şera, Mabatlı nahiyelerinde Mesleki (İmam Hatip) okulları bulunmakta. Okulların bahçelerinde yaklaşık 100 kuyu kazılarak okullar su ile buluşturuldu. Sıralar, tahtalar ve okul araç-gereçler yenilendi. Çanta, okul malzemesi ücretsiz olarak sağlanmakta. İdari ve eğitim yeterli düzeyde mevcut. Görevli, Personel, memur düzeyinde maaşlar düzenli olarak ödeniyor.

Yönetim ve Denetim Dairesi

Bütün okullar denetleniyor. Denetimlerde 10 kriter gözetleniyor. Öğretmenler denetlenerek puanlama 100 üzerinden yapılıyor. 65 altı puan alan öğretmenlere seminer verilerek geliştirilmelerine katkı sunuluyor.

7 nahiyede 7 şubemiz bulunuyor. Öğretmen başvuruları bu şubeler aracılığıyla yapılıyor. Belirlenen ihtiyaçlara göre başvurular değerlendiriliyor. Gaziantep Üniversitesi açılarak Türkiye ile denklik sağlandı. Bu üniversiteden mezun olan bir öğrenci Gaziantep Üniversitesinden mezun oluyor. Sene sonu Bakalorya sınavı ile denklik oluşturuluyor. Alınan notlar Türkiye’ye gönderiliyor ve öğrenciler bunun sonucunda alınan diplomayla YÖS sınavına girilebiliyor.

Melda Hanım / Yunus Emre Enstitüsü-Okutman, Danışman

192 Eğitimciye Danışmanlık ve Eğitim veriliyor. 21, 25, 28 kişilik sınıflarımız mevcut. Meb’e bağlı öğretmenlik yapan 200 kişiye 12 saatlik ders veriliyor.

Eğitimciler kur bitiminde Seviye tespit Sınavına tabi tutuluyorlar. Akademisyen eğitimi ile eğitimci yetişiyor diyebiliriz. A1 Kur Atlama Sistemimiz mevcut. Bu kur sistemi sertifikalı bir program. C1 Anadil Seviyesine ulaşan eğitimciler olur alabiliyorlar.

Hevan İbo / Halk Eğitim Merkezi Müdürü

Afrin, Şeran ve Raco bölgelerinde hizmet veriyoruz. Müzik, Resim, Dikiş, Nakış kurslarında 3 aylık eğitim alıyorlar. Dikiş nakış makinası alabilecek duruma geldiklerinde eğitimleri bitmiş oluyor. Yapılan çalışmalar sergilerle satılıyor.

YÖS hazırlık sınavına hazırlanıp Afrin’de sınava giriyorlar. Başarılı olanlar görevlendiriliyor.

Oluşturduğumuz Rehberlik Danışma Merkezi Zeytindalı Bölgesinden sorumlu. 13 kişilik ekiple okullara gidiliyor. Hitap ettiğimiz kişileri 3 gruba ayırıyoruz. Ekonomik düzeyi düşük ve travma yaşayan, çadırda yaşayan ve hobileri olan öğrenciler. Bu grupları ilgi alanlarına göre çeşitli etkinliklere yönlendiriyoruz. 8. Ayımızdayız bu süreçte çok sayıda öğrenciye bireysel ve grup destek, davranış bozukluğu, uyum sorunu ile ilgili çalışma yaparak kazanım sağladık ve devam ediyoruz.

Afrin Spor Merkezi

Mahmut Kozan / Sportif Eğitim Uzmanı 3 yıldır danışmanlık veriyor

Toplumun tüm unsurların bütünleştiği bir yapı inşa edilebilmesi için zihnin inşası ile beden inşasının birleştirilmesi gerekiyordu. Rekabet, zorluklar ve enerjiyi doğru şekilde yönlendirme konusu ulusların ve halkların ilgi gösterdiği ve göstereceği birbirinden ayrılmaz bir bütün olmaya devam edecektir.

Bu nedenle Afrin Yerel Meclisi’ndeki spor ofisi bu görevi üstlendi. Uygun atmosferini oluşturmak için mümkün olan tüm imkanlarını seferber etti. Şehir ve okulları oyun alanları ve spor salonları donatmıştır. Tüm spor müsabakaları ve turnuvalar düzenlenmiş olup bölgeye spor faaliyetleri konusunda uzman ve yetenekli kişiler için uygun ortam hazırlanmıştır.

Spor bakanlığı desteğiyle tesis yapıldı.

Eskiden YPG’ nin erzak deposu iken şu anda 2.500 kursiyer ve 4.500 lisanslı sporcunun yetiştiği bir spor merkezi halini aldı.

Futbol, Tekvando, Basketbol, Manitou, Voleybol, Güreş, Karate, Aerobik, Step, Bayan Savunma Sporları, Engelli Futbol Takımı, Ampute Takımı bulunuyor.

Bayanlar haftada 4 gün step ve aerobik dersleri alırken, haftada 4 gün Ampute takımımız egzersiz desteği alıyorlar. 2 bayan futbol takımımız bulunmaktadır.

Sağlık Müdürlüğü

Zeytin Dalı Harekâtı öncesi sağlık hizmetleri ücretliydi bu hizmetler şimdi ücretsiz sağlanıyor. Mobil sağlık hizmeti veriliyor. 5 hastane, 5 Kan Bankası, 1 Tüberküloz Hastanesi, Laşmaniyezis Merkezi, 12 Aşı Merkezi, 35 yataktan oluşan Karantina Merkezi bulunuyor.

12 yataklı yoğun bakım ünitesi olan Afrin Hastanesi mevcut. Afrin ve nahiyelerinde 12 ambulans var. Aşılama kampanyaları düzenliyoruz.

Meclis iş birliği ile faydalı çalışmalar yürütüyoruz. Başvuru durumuna göre Türkiye’den sağlık koordinatörleri ile 7 bölgenin koordinasyonunu sağlıyoruz. Acil durum vakalar, kronik hastalığı bulunup tedavisi burada yapılamayanlar Türkiye’ye geçiriliyor. Türkiye’ye geçiş sağlanmadan önce Çobanbey’den kurul heyet raporu alınarak Türkiye’ye geçişleri yapılıyor.

Covid19 konusuna gelecek olursak Afrin Cinderes’te bulunan 2 Laboratuvarda günlük 300-350 civarında PCR testi yapılıyor. Korona için teşekkülü bir ekibimiz var. İdlib bölgesine göre 150 civarında daha fazla test yapabiliyoruz.

Dr. Ahmed Haji Hasan / Afrin Sağlık Müdürü

Suriye’deki olumsuz koşullardan etkilenen sağlık sektörü özellikle göç ve zor yaşam koşullarına rağmen bölgedeki sağlık merkezleri, kamu ve özel hastaneler, klinikler ve eczanelerin denetimi onarımı ve düzenlemeler için bir dizi mekanizma bulmak gerekliydi.

Tüm hastalara genel tıbbi hizmet sunumunu takip etmek ve ihtiyaçlarını kalıcı olarak karşılamak bölgedeki sağlık kurumlarının rehabilitasyonunu ve faaliyete geçirilmesini denetlemek, Afrin Sağlık Müdürlüğü’nün üç yıl zarfında gerçekleştirdiği faaliyetlerden bazıları.

Afrinin kurtuluşundan sonra şehir merkezinde ve ilçelerinde sağlık merkezleri, hastalara tamamen ücretsiz hizmet veren 4 Kamu Hastanesi kuruldu. Afrin’de 6 Sağlık Ocağı vatandaşlara ücretsiz hizmet veriyor. Aynı durum ilçelerdeki sağlık merkezlerinde de uygulanmaktadır. Şu anda Afrin şehrinde Tıp Uzmanlığı konusunda iyi çalışmalarımız var ve diğer bölgelerde de çalışmalarımız hızla devam ediyor.

AFRİN HASTANESİ

Hüseyin Bayramoğlu / Danışman Başhekim

Burası 100 yataklı 23 yoğun bakım ünitesi bulunan teşekküllü bir hastane. 5 yoğun bakım ünitesi Covid bölümü olarak ayrıldı. 7 Normal Yoğun Bakımı bulunuyor. 7 Küvez, 3 Ameliyathane, 10 Diyaliz Bölümü, 2 tane Protez ünitesi var. 55 diyaliz hastasına sürekli tedavi veriliyor. 220 Suriyeli ve 30 Türk Danışman çalışıyor.

Nisan 2018 Acil bölüm olarak açılan bu hastane şu anda 12 branşta hizmet veriyor. Çobanbey’ de tıp fakültesi açıldı.

7/24 Hizmet Veren Ana Branşlar

Genel cerrahi, Dahiliye, Çocuk, Kadın Doğum, Ortopedi

Poliklinik Ameliyat Yapılan Branşlar

KBB, Nöroloji, Beyin Cerrahi, Üroloji, Kardiyoloji, Onkoloji

En çok travmalarla ortopedi ünitemizde karşılaşıyoruz. Genel cerrahi ünitemizde standart müdahale gerçekleşiyor. Kronik şeker-diyaliz gibi vakalar sıklıkla karşılaştığımız vakalar. Yenidoğan genel hastalıkları yüksek sayıda gözlemliyoruz.

Afrin’de Covid19

Zeytindalı bölgesinde covid vakasından 75 ölüm, 59 aktif vaka söz konusu. 10 tane filyasyon ekibimiz bulunuyor. Günlük 200 adet 4 saatte sonuç aldığımız testler yapıyoruz.

4 STK 4 özel olmak üzere 8 hastane bulunuyor.

Kalp krizi, yenidoğan, beyin ve göğüs travmaları gibi vakalarda acil müdahale yapılamazsa ve Fırat Kalkanı, Zeytin Dalı Bölgelerindeki hastaneler çözümsüz kalırsa Türkiye’ye sevk ediyoruz.

Yaygın Laşmaniyezis Hastalığı

Halep veya şark çıbanı olarak da biliniyor. Bu bölgede yaygın olan bir sinek türünün ısırması ile oluşuyor. Bulaşıcı bir hastalıktır. Deride önce kızarıklık ardından kaşınmayla yaraya dönüşür. Tedavi edilmezse çok uzun sürebilir. 2021 yılında 373 hasta ve 1927 tanı konmuş. Zeytin Dalı bölgesinde 4 ekip 6 araçla ev ilaçlama yapılıyor. Cibinlik dağıtıldı. Dünya sağlık örgütü ilaçları karşılıyor. Hijyen, ilaç tedavisi, evlerin ilaçlanması, cibinlik ile koruma ile mümkün başka bir çaresi yok

TALESEMİ

2019 yılında 1377, 2020 yılına 5060 vaka ile girildi. Zeytindalı Bölgesinde 147 Talesemi hastası tespit edildi. Keffercenne, Meydanken, Cinderes kamplarında görüldü. 3/2 si çocuk toplam 325 vaka var.

GELİŞTİRİLMESİ GEREKEN BİRİMLER

Endoskopi Cihazı, Yenidoğan Eğitim ve Doktor eksiliği var. Hastane geliştirilmeli. Ortopediye yönelik hasta başı ölçüleriyle malzeme gönderilmeli. Kemoterapi, Radyoterapi gibi işlemler burada yapılabilmeli.


DEVAMI YARIN...


RÖPORTAJ / Aynur KARABULUT

MAYIS 2021


208 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page