top of page
Ara
  • Yazarın fotoğrafıAynur Karabulut

BİREYLERİ VE TOPLUMLARI SUÇA İTEN ETKENLER VARDIR!..

İstanbul karanlığa bürününce sokağa inen yürekli bir grup genç. Suça bulaşmış dezavantajlı grupların sosyal uyumuna yönelik canı gönülden taşın altına tam anlamıyla elini koyan İNSANİ HAYAT DERNEĞİ genç gönüllülerini yakından tanımanızı önemle rica ediyorum. Gece onlarla sokağa çıkarak evsiz ve kimsesiz kalan insanlara dokunuşlarına, samimiyetlerine bizzat şahitlik ettim. İstanbul' un arka sokaklarında iyilik yayan, iyilik peşinde koşan tertemiz genç kardeşlerimizin olduğunu bilin isterim. İnsani Hayat Derneğini mutlaka takip edin, destek olun, paylaşın. Onları farklı kılan birçok yönleri var. Keyifli bir söyleşi gerçekleştirdik. Buyurunuz efenim.

Sizi tanıyabilir miyiz?

Yunus ÇETİNKOL 1991 İstanbul Fatih doğumluyum. Uluslararası ilişkiler mezunu, evli ve iki kız çocuğu babasıyım.

Dernek kurma fikri nasıl gelişti?

Çevremizde yakınlarımızı, arkadaşlarımızı, dostlarımızı; suç ve suç unsurlarına kurban vermeye başlamamız bizlerin harekete geçmesinin en büyük nedenlerinden olmuştur. Bu nedenle başlattığımız münferit çalışmalar bir zaman sonra kurumsallaşmamızın da önünü açmış oldu. Tanışıklığı ilkokul çağlarına dayanan arkadaşlar olarak böylece dernek kurma eylemine geçmiş olduk.

Derneğinizin amacı nedir?

Toplumsal kalkınmanın bireylerin kalkınması ile gerçekleşeceğine inanarak dezavantajlı genç bireyleri olası suç ve suç unsuru olan her türlü madde, şahıs ve örgütlerden uzak tutarak, eğitim ve gelişimlerine gereken ölçüde katkı sunabilmek. Böylelikle bu bireylerin kuracakları sağlıklı aileler ile sağlıklı ve kalkınmış toplumun oluşacağını düşünmekteyiz.

Sizi birçok STK’dan ayıran bir yönünüz var. Özellikle suça bulaşmış gençlere dokunmaya çalışıyorsunuz. Bu konuyu biraz açar mısınız, neler yapıyorsunuz?

Bireyleri ve Toplumları suça iten etkenler vardır. Hiçbir birey herhangi bir neden yokken suça başlamayacaktır. Suça bulaşmış veya halihazırda suç işleyen herkesin fikir ve ruh dünyasında bu suçun bir karşılığı ve nedeni bulunmaktadır. Bizler bu kardeşlerimizi suç ve suç unsurlarına iten nedenleri tespit ederek ana soruna odaklanıp her birey için ayrı ve farklı bir çalışma yapmaktayız. Bu da gençleri anlamamız ve anlaşmamız ile mümkün olmaktadır.

Sokaklarda sıklıkla karşılaştığınız olaylar nelerdir?

Sokaklarda en sıklıkla karşılaştığımız olay gençlerin suç işleme konusundaki yaş ortalamasının güç geçtikçe düşmesidir. Aynı orantı da yine suç işleme yaşının gün geçtikçe arttığına da şahit olmaktayız. Doğal olmayan bu olay bizleri oldukça düşündürmektedir.

Örneğin 12 yaşında bali çekip hırsızlık yapan çocukları görmekteyken aynı zamanda 65-70 yaş aralığında olup uyuşturucu kullanan ve satan yaşlılar ile de karşılaşmaktayız. Tabiri caiz ise 7 den 70'e suç işleme olanağına sahip bir ülke olmuş durumdayız.

Evsiz insanların hayatlarına da şahit oluyorsunuz o anda ne hissediyorsunuz?

Evsiz insanların her türlü nimet ve imkana sahip olan bizlerden çok daha kanaatkâr olduklarına şahit oluyoruz. Bencillikten arınmış duru insanlar olarak onları görmek bizleri derinden etkilemektedir. Onlarda kaybettiğimiz insanlığı görüyor ve utanıyoruz.

Sokakları nasıl tanımlıyorsunuz?

Sokaklar kimine göre okul, kimine göre yuva, kimine göre belgesel tadında lakin bize göre sokaklar insanlığın yüzünü göstermektedir. Kadıköy moda sahilindeki bir sokak ile Beyoğlu Tarlabaşı semtindeki sokak aynı değildir. Tıpkı bu iki sokakta yaşayan insanların yaşam kalitesi ve şartları nasıl farklı ise sokaklarda üzerinde yaşayanların kalitesi ve şartlarına göre farklılık arz etmektedir.

Gündüzleri cıvıl cıvıl olan İstanbul'un arka sokaklarında karanlık çökünce neler oluyor?

İnsanlık gizlediği yüzünü ortaya koyuyor. Gündüz bin bir maske ile örtmeye çalıştığımız gerçeklerimiz geceleri maalesef ortaya çıkmaktadır. Suç, açlık, fuhuş, azgınlık hepsi bizlerin gizlediği günahlarımızın sonucu olarak ortaya çıkıyor.

Sokakta kalmış insanlar için vatandaş olarak neler yapmalıyız / yapabiliriz?

Öncelikle sokakta kalanları korkunç, tiksinç insanlar olarak görmekten vazgeçip onlara insan olmaları nedeni ile insani bir değer vermemiz gerekmektedir. Bunu gündeme getirmek ve Devletin yeni politikalar belirlemesine ve bu insanlara faydalı olmasına vesile olmamız gerekmektedir.

İnsanlar derneğinize nasıl katkı sunabilir, size nasıl ulaşabilirler?

İnsanlar derneğimize aşağıdaki şekillerde destek olabilirler

Sosyal Medya Hesaplarımızı Takip Edebilirler

Nakdi ve Ayni Desteklerde Bulunabilirler

Gönüllü olabilirler

Bize en büyük destek bu iyilik hareketine herkesin gücü yettiğince kendi yaşadığı sokakta başlamasıdır.

Sokakta karşınıza çıkan vaka türlerinden örnekler verir misiniz?

Çok fazla vaka ile karşılaştık bunları sadece ana başlıklar altında bildirmemiz en uygun olanı olacaktır.

Madde Bağımlılarından, Madde satıcılarına, hırsızlardan, tacize ve tecavüze uğramış istismar edilmiş insanlara, işsiz ve geçim sorunu olanlardan, ailesi tarafından sokağa atılmış babalara kadar birçok vaka ile karşılaştık

Sokaklarda karşılaşıp hiç unutamadığınız, sizin için ders niteliği taşıyan bir anınız varsa bizimle paylaşır mısınız?

Birden fazla anım var lakin içlerinden beni en çok etkileyeni Geçen sene Ramazan ayında gerçekleşmiş idi.

Sokakta kalan evsiz vatandaşlar için sahurluk hazırlamış yola koyulmuştuk. Eminönü İstanbul Ticaret Üniversitesi karşısında gece bir amcamın oturmuş namaz kıldığına şahit olduk. Namazının bitmesini bekledik, namazı bitti sonra duaya başladı bu seferde duasının bitmesini bekledik, tam amin dediği anda arabadan inip selam verdik. Amca birazda garipseyerek selamı aldıktan sonra ben Allah Kabul Etsin amca sana sahur için yiyecek içecek getirdik deyince şöyle içten bir tebessüm edip bizi şoke eden şu cümleleri söylemiştir.

O Allah öyle bir Allah ki gecenin bu yarısı rızkımı bana bu kadar genç ile arabalarla göndermiş. Elhamdülillah.

Amca bu sözleri söylediği an nutkumuz tutulmuştu resmen hala hatırlar iken bir farklı oluruz.

Sokakları bir cümleyle nasıl tanımlarsınız? (Gece, gündüz)

Sokaklar gündüzleri makyaj yapmış, geceleri ise makyajı silinmiş insanlar gibidir.

Ramazan da neler yapıyorsunuz?

Ramazan da İstanbul genelinde aşağıda ki çalışmalarımız gerçekleşmektedir.

Gıda Kolisi Yardımları

Evsizler için her gün sahurluk ikramı

Alışveriş kart dağıtımı

Yetim Çocuklarımız İçin Bayramlık Alışverişleri

Bayramda Çocuk Şekerleme Paketleri Dağıtımı

Dezavantajlı gençler ve ailelerine Zekat, fitre ve fidye yardımı

Faaliyetlerinizi nereden takip edebiliriz?

İnstagram / Facebook

İnsani Hayat Derneği

Twitter

İnsanihayat

Sosyal medya hesaplarımızdan takip edebilir ve destek olabilirsiniz.


RÖPORTAJ / Aynur KARABULUT

Nisan 2021

115 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page