top of page
Ara
  • Yazarın fotoğrafıAynur Karabulut

MUHAMMED ALİ ÇAĞLAR’A ÖZGÜRLÜK!..


Muhammed Ali Çağlar ailesi ile birlikte umre ziyareti için bulunduğu Mekke’de Kabe'yi tavaf ederken tartıştığı Suudlu bir polisin taciz iftirasıyla gözaltına alındı. Çağlar'ın avukatları kamera kayıtlarının incelenmesini istedi ama mahkeme kamera kayıtları yok diyerek 2 yıllık cezayı onadı. Konuyu anlayabilmek için Muhammed Ali Çağlar’ın eşi ve annesi ile konuştuk.

Öncelikle sizi tanıyabilir miyiz, Muhammed Ali ile ne zaman evlendiniz, çocuklarınız var mı?

Melek Ebru Çağlar, 28 yaşındayım, İlahiyat önlisans mezunuyum, ev hanımıyım.

2016 da evlendik. Rabbim hayırlı, imanlı bir ömür versin. Henüz 1 yaşında oğlumuz var.

Eşiniz ne için bulunuyordu Mekke’de ve olay nasıl gelişti?

Eşim ailesiyle umre ziyareti için gitmişti. Hacerülesved hizasında izdiham oluyor. Bir kadınla çarpışmış. Polisler ‘Rahatsızlık verdin, taciz ettin’ iddialarıyla çirkin ifadeler kullanarak iftira atmış ve yalanlarla tutanak tutmuşlar.

Siz nasıl haber aldınız? Olaydan sonra eşinizle görüşme şansınız oldu mu?

İlk önce kayınpederim öğrendi. Üzülmeyeyim diye ve belki çıkar umuduyla bana iki gün sonra söylediler. Cezaevinde bir hafta tutuktan sonra ilk defa telefonla aradı. İki dakika konuştuk. 2,5 ay boyunca da günlük 5 dakika telefon açabiliyor. Yüz yüze görüşme şansımız hiç olmadı. Babam Mekke'de kaldı fakat ona da hiç göstermediler.

Eşimi tutuklamak istediklerinde eşimin arapça bilmesi zorlarına gitmiş olmalı ki "Beni nereye götürüyorsunuz, ne oluyor" dediği için sinirlenmişler ve maalesef iki sivil polisin çirkin iftiralarıyla tutuklanmış.

Dava şuan hangi aşamada?

2,5 ay sonra istinaf mahkemesinde Suudlu avukatımız kamera kayıtlarını istedi ve Hacerülesvedi çeken bir kameranın olmadığını söylediler. Sizce bu ne kadar inandırıcı? Erkek veya kadın hiç kimsenin şikayeti olmamasına rağmen, noktası, virgülüyle aynı ifadelerle iki polisin asılsız iddialarıyla 22 Mart 2023 te istinaf mahkemesinde 2 yıl hapis ve 50 bin riyal para cezasına çarptırıldı.

Türkiye Dışişler Bakanlığı konuya müdahil oldu mu, olduysa şuan son durum nedir?

Külliyeye gittik, Cimere sözlü, yazılı dilekçe verdik. Defalarca Dışişleri Bakanlığına gittik. Yetkili birçok isimle görüştük. Hukuki süreci takip ettiklerini söylediler. Sayın Mevlüt Çavuşoğlu bizi aradı. Suud Dışişleriyle konuştuğunu kart bıraktığını söyledi. Büyükelçilikten iki tane avukat tahsis edeceklerini söylediler. Ama bir ay geçti ve bir neticeye ulaşamadık. Mahkemede iki yıl hüküm yedi.

Son olarak eklemek istedikleriniz var mı?

Eşim Necmettin Erbakan üniversitesinde İslam Hukuku alanında yüksek lisans yaptı. Doktora içinde Ürdün'de tez yazıyordu. Başarılı bir akademisyenin harcanmasından endişe ediyoruz. Bu durumundan dolayı eğitiminden geri kaldı. Biran evvel oradan kurtulmasını ve eşimle kavuşmayı istiyorum.

Oğlum “baba” derken içim parçalanıyor. Cezaevi şartlarının kötü olması eşimin astım hastalığını tetiklemiş. Sağlık ve psikolojik durumundan endişeleniyoruz. Yetkililerin bu zulme dur demesini temenni ediyorum.

Emine hanım siz neler söylemek istersiniz?

Emine Çağlar (Annesi)

Ben oğlumla ibadet niyetiyle sevinçli bir şekilde umreye gittim. Oğlum masum ve suçsuzdur. Biz hep beraberdik. Oğlum bu çirkin iftiraya maruz kaldı biran önce bu adaletsizliğin bitmesini istiyoruz. Öyle bir iftiraya maruz kaldı ki hem umremiz mahvoldu hem de bütün aile hepimiz perişan olduk. Oğlumun sağlık durumundan endişe ediyorum ve biran önce oğluma kavuşmak istiyorum.

Zaman ayırdığınız için teşekkür ederim. Umarım biran önce yaşadığınız haksızlık son bulur, bu hasret biter ve kavuşursunuz


Bizi dinlediğiniz, yanımızda olduğunuz için biz teşekkür ederim.


RÖPORTAJ

Aynur KARABULUT

MART 2023

1.473 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page